VİZYONUMUZ
Etik değerlerimizin korunarak ve geliştirilerek, derneğimiz ile ilgili sektörlerin pazarına yönelik olarak sektörümüzde faaliyet gösteren kişilerin, organizasyonların ve kuruluşlarımızın itibarını en üst düzeye ulaştırmak.
MİSYONUMUZ
Etik değerleri belirleyip yükselterek, sektörümüzün ve Türk iş hayatının ekonomik, kültürel ve sosyal yaşamına katkı sağlamak. Rekabet Kanunu çerçevesinde etik değerlerimize sahip çıkmak.
İŞ ETİĞİ KURALLARI:
1- ŞEFFAFLIK VE DÜRÜSTLÜK
Müşterilere doğru ve güvenilir bilgiler verilmelidir. Yanlış bilgilendirme ve hileli yönlendirme engellenmeli, müşterilerin bu nedenle zarar görmesi önlenmelidir. Rakipler ve ürünleri hakkında aslı olmayan bilgilerle müşteriler yanıltılmamalıdır.
2- ADİL OLMA
Rakipler ve ürünleri ile ilgili haksız karalama ve spekülasyon gibi adil olmayan davranışlar önlenmelidir.
3- GÜVENİLİRLİK
Veriye dayanan bilgilendirmelerde gerçek ve güvenilir veriler ve bilgilere yer verilmelidir. Rekabet tamamen gerçek verilere dayanan teknik özellikler üzerinde yapılmalıdır. Sektörde üçüncü şahısların liderliğini yaptığı hiç bir spekülatif olaya aracı ve önder olunmamalıdır.
4- İSTATİSTİKSEL BİLGİ PAYLAŞIMI
Kanunlar çerçevesinde, Resmi Kurumlar ve Bakanlıklar tarafından kullanılan ve istenilen istatistikî verilerin doğruluğu ve güvenirliği firma/üye taahhüdündedir.
5 – TOPLUMA KATKI
Yaptığımız işlerin topluma katkı sağlamasına önem verilmelidir. Toplumsal, kültürel ve eğitsel faaliyetlerle kazanılanların bir bölümü tekrar topluma yatırılmalıdır.
Bu etik değerlerin sektörümüzde oluşturulması için İMDER Yönetim Kurulunda ve üyelerince ortak karar alınmış ve bu etik kurallara uymayan üyeler / üye firma çalışanları hakkında gerekli yaptırım ve cezai müeyyidelerin uygulanacağını; çalışanlar ile ilgili ise sicil dosyalarına işleneceğini önemle duyururuz.
YASAKLANAN FAALİYETLER:
Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar
Madde 4 – Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.
Bu haller, özellikle şunlardır :
a) Mal veya hizmetlerin alım ya da satım fiyatının, fiyatı oluşturan maliyet, kâr gibi unsurlar ile her türlü alım yahut satım şartlarının tespit edilmesi,
b) Mal veya hizmet piyasalarının bölüşülmesi ile her türlü piyasa kaynaklarının veya unsurlarının paylaşılması ya da kontrolü,
c) Mal veya hizmetin arz ya da talep miktarının kontrolü veya bunların piyasa dışında belirlenmesi,
d) Rakip teşebbüslerin faaliyetlerinin zorlaştırılması, kısıtlanması veya piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin boykot ya da diğer davranışlarla piyasa dışına çıkartılması yahut piyasaya yeni gireceklerin engellenmesi,
e) Münhasır bayilik hariç olmak üzere, eşit hak, yükümlülük ve edimler için eşit durumdaki kişilere farklı şartların uygulanması,
f) Anlaşmanın niteliği veya ticarî teamüllere aykırı olarak, bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetin satın alınmasının zorunlu kılınması veya aracı teşebbüs durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın ya da hizmetin diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da arz edilen bir mal veya hizmetin tekrar arzına ilişkin şartların ileri sürülmesi,
Bir anlaşmanın varlığının ispatlanamadığı durumlarda piyasadaki fiyat değişmelerinin veya arz ve talep dengesinin ya da teşebbüslerin faaliyet bölgelerinin, rekabetin engellendiği, bozulduğu veya kısıtlandığı piyasalardakine benzerlik göstermesi, teşebbüslerin uyumlu eylem içinde olduklarına karine teşkil eder.
Ekonomik ve rasyonel gerçeklere dayanmak koşuluyla taraflardan her biri uyumlu eylemde bulunmadığını ispatlayarak sorumluluktan kurtulabilir.
Muafiyet
Madde 5 – Kurul, aşağıda belirtilen şartların tamamının varlığı halinde ilgililerin talebi üzerine, teşebbüsler arası anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birlikleri kararlarının 4 üncü madde hükümlerinin uygulanmasından muaf tutulmasına karar verebilir :
a) Malların üretim veya dağıtımı ile hizmetlerin sunulmasında yeni gelişme ve iyileşmelerin ya da ekonomik veya teknik gelişmenin sağlanması,
b) Tüketicinin bundan yarar sağlaması,
c) İlgili piyasanın önemli bir bölümünde rekabetin ortadan kalkmaması,
d) Rekabetin (a) ve (b) bentlerindeki amaçların elde edilmesi için zorunlu olandan fazla sınırlanmaması,
Muafiyet belirli bir süre için verilebileceği gibi, muafiyetin verilmesi belirli şartların ve/veya belirli yükümlülüklerin yerine getirilmesine bağlanabilir. Muafiyet kararları anlaşmanın ya da uyumlu eylemin yapıldığı veya teşebbüs birliği kararının alındığı yahut bir koşula bağlanmışsa koşulun yerine getirildiği tarihten itibaren geçerlidir.
Kurul, birinci fıkrada gösterilen şartların gerçekleşmesi halinde, belirli konulardaki anlaşma türlerine bir grup olarak muafiyet tanınmasını sağlayan ve bunların şartlarını gösteren tebliğler çıkarabilir.
Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması
Madde 6 – Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.
Kötüye kullanma halleri özellikle şunlardır :
a) Ticarî faaliyet alanına başka bir teşebbüsün girmesine doğrudan veya dolaylı olarak engel olunması ya da rakiplerin piyasadaki faaliyetlerinin zorlaştırılmasını amaçlayan eylemler,
b) Eşit durumdaki alıcılara aynı ve eşit hak, yükümlülük ve edimler için farklı şartlar ileri sürerek, doğrudan veya dolaylı olarak ayırımcılık yapılması,
c) Bir mal veya hizmetle birlikte, diğer mal veya hizmetin satın alınmasını veya aracı teşebbüsler durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın veya hizmetin, diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da satın alınan bir malın belirli bir fiyatın altında satılmaması gibi tekrar satış halinde alım satım şartlarına ilişkin sınırlamalar getirilmesi,
d) Belirli bir piyasadaki hâkimiyetin yaratmış olduğu finansal, teknolojik ve ticarî avantajlardan yararlanarak başka bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabet koşullarını bozmayı amaçlayan eylemler,
e) Tüketicinin zararına olarak üretimin, pazarlamanın ya da teknik gelişmenin kısıtlanması.
Birleşme veya Devralma
Madde 7 – Bir ya da birden fazla teşebbüsün hâkim durum yaratmaya veya hâkim durumlarını daha da güçlendirmeye yönelik olarak, ülkenin bütünü yahut bir kısmında herhangi bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracak şekilde birleşmeleri veya herhangi bir teşebbüsün ya da kişinin diğer bir teşebbüsün mal varlığını yahut ortaklık paylarının tümünü veya bir kısmını ya da kendisine yönetimde hak sahibi olma yetkisi veren araçları, miras yoluyla iktisap durumu hariç olmak üzere, devralması hukuka aykırı ve yasaktır.
Hangi tür birleşme ve devralmaların hukukî geçerlilik kazanabilmesi için Kurula bildirilerek izin alınması gerektiğini Kurul, çıkaracağı tebliğlerle ilan eder.
Soru ve görüşleriniz için imder@imder.org.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sitenin yapımında Türkiye’nin Makinecileri’nin desteğinden yararlanılmıştır.